Pamatnoteikumi kafijas pagatavošanai ar sīrupiem

Kafija, iespējams, ir vispopulārākais dzēriens pasaulē. To var dzert ar pienu vai šokolādi, vai citronu. Tomēr viena no populārākajām kafijas piedevām ir sīrupi, kas var līdz nepazīšanai mainīt ierasto kafijas garšu.

Klasiskās melnās kafijas piedevu mode radās 18. gadsimtā austrumos. Tās bija dažādas garšvielas: kanēļa standziņas, vaniļa, sasmalcinātas mandeles. Tās piešķīra dzērienam izsmalcinātu noti. Eiropā kafijas rūgtumu mīkstināja ar pienu un saldināja ar medu. Kafija Dienvidamerikā tika apvienota ar stiprākiem dzērieniem – rumu, viskiju un liķieri. Klasiskajam espresso un Americano ir lieliska garša. Dažādu garšu sīrupi bagātina dzērienu ar jauniem aromātiem un mīkstina rūgtuma vai skābuma vieglo pēcgaršu, kas dažkārt jūtama kafijas tasē.

Galu galā, reizēm gribas izmēģināt ko jaunu, dažādot savu ikdienu, ierasto rutīnu vai iepriecināt savus mīļos ar saldiem pārsteigumiem. Kafijas sīrupi ir lieliski piemēroti gan tam, lai savā dzīvē ieviestu kaut ko jaunu, gan patīkami pārsteigtu draugus.

Pamatnoteikumi kafijas pagatavošanai ar sīrupiem

Gatavojot kafiju ar sīrupu, jāņem vērā, ka sīrupiem ir specifiska garša. Tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi ievērot noteiktas proporcijas: espresso tasi ieteicams pagatavot ar aptuveni 5 ml sīrupa (1 tējkarote), Americano 10 ml (2 tējkarotes), kapučīno vai kafijai ar pienu. 15-20 ml sīrupa (3-4 tējkarotes), Latte dzērienam 20 ml (4 tējkarotes), kafijas kokteilim - līdz 30 ml sīrupa (6 tējkarotes).

Toschi_sirupi

Populārākie kafijas sīrupi

Kafija ar sīrupu ir bijusi tendence jau daudzus gadus. Atkarībā no ekstrakta, sīrupa garšas var iedalīt šādi:

·    Augļu sīrups (citronu, apelsīnu, laimu, ķiršu, ābolu, aveņu, zemeņu, banānu, melone);
·    Ziedu sīrups (jasmīns, lavanda);
·    Garšvielu sīrups (kanēlis, ingvers, kardamons, vaniļa, anīss);
·    Sīrups ar alkoholisko dzērienu garšu (mohito, džins, sangria, amaretto);
·    Deserta sīrups (tiramisu, piparkūkas, karamele, šokolāde);
·    Riekstu sīrups (valrieksti, mandeles, lazdu rieksti);
·    Zāļu sīrups (piparmētra, citronzāle, rozmarīns, timiāns);

Dažādu garšu popularitāte dažādos gadalaikos var mainīties. Piemēram, augļu garšas ir iecienītas vasaras sezonā, savukārt garšvielas un desertu sīrupi ir populāri ziemas sezonā. Par klasiskajiem tiek uzskatīti vaniļas, karameles, šokolādes, kā arī kanēļa un lazdu riekstu sīrupi. Tie uzsver kafijas garšu, piešķirot tai neuzkrītošu saldumu un patīkamu pēcgaršu. Var izcelt šādus populārākos kafijas sīrupus:

Amaretto sīrups.  Vieglā aprikožu garša ar rūgto mandeļu notīm padara kafijas dzērienu īpaši eksotisku.

Vaniļas sīrups. Kafija ar vaniļu ir mūsdienu kafijas mākslas klasika. Saldā vaniļas garša padara dzērienu vieglu un ar patīkamu pēcgaršu. Vaniļas sīrups, kas pievienots kafijai no arabikas pupiņām, mazinās tās stipro skābumu.

Karameļu sīrups. Šis sīrups ir izmantots kafijā jau ļoti ilgu laiku. Tas piešķir dzērienam saldu garšu, neitralizē kafijas pupiņu skābumu un rūgtumu.

Mandeļu sīrups. Mandeļu sīrups ir ļoti specifisks, ar smalkām riekstu notīm.

Lazdu riekstu sīrups. Alternatīva tiem, kam nepatīk mandeļu garša. Dziļā un bagātīgā riekstu garša ar vieglām augļu notīm paspilgtinās ne tikai pieaugušo, bet arī bērnu kafijas dzērienu.

Šokolādes sīrups. Šis sīrups palīdz mīkstināt kafijas stiprumu. Šokolādes garša apņem un sasilda, tāpēc sīrups ir īpaši iemīļots aukstajā sezonā.

Labākās kombinācijas ar klasiskajiem kafijas dzērieniem

Ja vēlaties uzlabot kafijas garšu ar pienu vai krējumu, varat izmantot karameļu sīrupu. Espresso un Ristretto tradicionāli izvēlas šokolādes vai karameļu garšu. Šokolādes sīrups tiek uzskatīts par lielisku izvēli mokai. Kā minēts iepriekš, sīrupi mīkstina Robustas rūgtumu un maskē Arabikas skābumu. Tādējādi Robustas rūgtumu efektīvi maskē amaretto, kanēļa un mandeļu sīrupi. Arabikas skābumu mīkstina riekstu, šokolādes un vaniļas koncentrāti. Zemāk ir vairākas sīrupu kombinācijas ar klasiskajiem kafijas dzērieniem.

Labākās kombinācijas ar klasiskajiem kafijas dzērieniem

Espresso ar sīrupu

Lai pagatavotu espresso ar sīrupu, tases apakšā ielej 5 ml šokolādes vai riekstu sīrupa. Pēc tam pagatavojiet Espresso tasītē ar sīrupu (ja gatavo kafiju turku tējkannā vai franču preses kafijas kannā - ielejiet to tasītē ar sīrupu). Samaisa.

Karstā Latte ar sīrupu

Lai pagatavotu karstu latti ar sīrupu, glāzē pievienojiet 20 ml karameļu vai vaniļas sīrupa. Tad uzmanīgi tievā strūkliņā ielej nedaudz uzsildīta piena. Sakuļ otro piena porciju un putas lej glāzē. Pagatavo stipru kafiju. Uzmanīgi lej glāzē, starp pienu un piena putām jāveidojas kārtiņai. Dekorē ar šokolādes skaidiņām. Pasniedziet dzērienu ar salmiņu.

Aukstā Latte ar sīrupu

Lai pagatavotu aukstu latti ar sīrupu, pagatavo kafiju, pievieno 20 ml karameļu vai vaniļas sīrupa un labi samaisa. Glāzē liek ledus gabaliņus, pievieno 70 ml auksta piena un pagatavoto kafiju ar sīrupu.

Cappuccino ar sīrupu

Lai pagatavotu kapučīno ar sīrupu, tases apakšā ielej 15 ml karameļu vai vaniļas sīrupu. Pēc tam pagatavo kafiju tasītē (ja gatavo kafiju turku tējkannā vai franču presē kafijas kannā - ielej to krūzītē ar sīrupu). Samaisa. Pievieno pienu un piena putas.

Kafija ar sīrupu labi sader ar kruasāniem, kūkām ar ogām vai augļiem, saldējumu. Ir svarīgi saprast, ka sniegtie ieteikumi kafijas un sīrupa kombinācijām ir tikai ieteikumi.

Kā uzglabāt kafijas sīrupus mājās

Nepareizi uzglabājot, sīrups var ātri sabojāties un zaudēt savu oriģinālo konsistenci un garšu. Lai sīrups kalpotu ilgu laiku, ir jāievēro noteikti nosacījumi un faktori. Slēgtu jaunu produktu var uzglabāt no 12 līdz 36 mēnešiem atkarībā no sagatavošanas tehnoloģijas un speciālām piedevām. Pēc atvēršanas maksimālais periods, kurā sīrupu vēlams izlietot, ir 40 dienas (istabas temperatūrā). Ja produkts pēc atvēršanas tiek uzglabāts ledusskapī, lietošanas laiku var pagarināt līdz sešiem mēnešiem.

Lai saglabātu visas sīrupa īpašības un kvalitāti, uzglabājot mājās, ir jāievēro šādi nosacījumi:
   Temperatūra - no 0℃ līdz +22℃;
   Nav tiešu saules staru;
   Stingri aizvērts iepakojums;
   Sīrupus nevar uzglabāt temperatūrā, kas zemāka par -5°C un augstāka par 22°C;
   Nevar atstāt pudeles atvērtas ilgu laiku;

Katrs no mums var izvēlēties sev piemērotāko sīrupu un izbaudīt dzērienam raksturīgo garšu. Kafijas dzēriens, kas pagatavots ar sīrupu, ir lieliska iespēja eksperimentēt! Garšīgi atklājumi!

Dalīties ar šo ziņu

Komentāri (0)