- Onelife Latvija
- Kafija
- 0 Patīk
- 529 Skatījumi
- 0 Komentāri
Saistīti produkti
Grauzdētas kafijas pupiņas Kava96 Nr.14, COLOMBIA (Supremo 17/18), 1 kg
- -25%
- Nav noliktavā
Grauzdētas kafijas pupiņas Kava96 Nr.7 PERU (HB MCM), 1 kg
- -25%
- Nav noliktavā
Kafija aizsāka Latīņamerikas valstu iekarošanu 18. gadsimta sākumā. Stāsts vēsta, ka 1723. gadā kāds Francijas flotes virsnieks ilgā ceļojumā pāri Atlantijas okeānam izaudzēja vienu mazu augu. Kafijas koks, kas pārstādīts Karību jūras salā Martinikā, 100 gadu laikā izplatījās gandrīz visā Latīņamerikā. Acīmredzot kafijas izplatīšanā bija iesaistīti arī misionāri, ceļotāji un tirgotāji, kas ieveda kafijas pupiņas uz jaunām zemēm. Brazīlijas, Jamaikas, Haiti, Kostarikas, Kolumbijas, Meksikas un citu valstu klimatiskie apstākļi ir ideāli piemēroti arabikas un robustas audzēšanai. Latīņamerika ir lielākais kafijas piegādātājs pasaulē. Šeit audzētās kafijas pupiņas izmanto slavenākie pasaules zīmoli, un mono veidi (vienas izcelsmes) ir ierakstīti pasaules kafijas vēsturē.
Kolumbijas kafija visā pasaulē ir pazīstama ar savu kvalitāti un izcilo garšu. Tas izskaidrojams ar ideālo kafijas klimatu un augsnes sastāvu. Galvenā Kolumbijas kafijas priekšrocība ir smalks aromāts un garša, vidējs skābums, augļu un riekstu notis. Slavenākie kafijas pupiņu veidi: Narino, Bogota, Colombia Excelso, Popayan Excelso, Medellin, Bucaramanga, Manizales.
Kolumbijas kafija lieliski sader ar jebkuru citu kafijas veidu, tāpēc to bieži izmanto maisījumos. Narino ir viens no populārākajiem veidiem. Tam ir maiga garša un bagātīgs aromāts.
Bogotai ir maiga garša ar mandeļu notīm un bez specifiska rūgtuma.
Colombia Excelso ir bagātīgs un dziļš aromāts. Šīs kafijas garša ir nedaudz rūgta. Kafijas garša ir atkarīga no grauzdēšanas pakāpes: viegla un vidēja grauzdēšana - garša ir maiga, tumša - garša ir bagāta un spēcīga.
Medellin – šāda veida kafiju audzē Andu vulkāniskajās nogāzēs netālu no Medellin pilsētas. Maiga, nedaudz saldena kafijas garša tiek iegūta no diezgan lielām kafijas pupiņām.
Hondurasas kafija
Valsts ziemeļu daļā tropu mežos atrodas kafijas plantācijas, kas Hondurasu ierindo 2. vietā kafijas ražošanā starp reģiona valstīm un 7. vietā starp kafijas pupiņu eksportētājiem pasaulē. Hondurasā audzētā kafija ir daudzpusīga, tai ir lieliska maiga garša un bagātīgs aromāts, kas ļauj pupiņas izmantot kafijas maisījumos vai kā vienas izcelsmes produktus. Kvalitāte tieši atkarīga no augšanas augstuma. Kafija, kas audzēta 1500-2000 m augstumā, tiek klasificēta kā SHG (strictly high grown coffee) un ir ļoti augstas kvalitātes. Līdzīga Kolumbijas kafijai, bet rūgtāka garša ar nelielu skābumu. Vidēja stipruma kafija ar vīna garšu un spilgtu aromātu. Labākās šķirnes tiek audzētas citu koku ēnā, un plantācijās aug arī dažādi augi, tāpēc kafija uzsūc tropu augļu un ziedu aromātu. Valstī ir 6 kafijas reģioni. Katrai no tām ir savs mikroklimats un kafijas pupiņu garšas nokrāsas. Slavenākais no tiem ir Kopana - Hondurasas rietumu daļā 1000-1700 m augstumā. Šeit ir maksimālais mitruma un temperatūras diapazons. Vietējai kafijai ir salda garša, skābums zemāks par vidējo, bieza krēmveida tekstūra un ilga pēcgarša. Šokolādes, karameles un citrusaugļu notis. Kafijas audzēšanas līderis Hondurasā ir Montecillo reģions. Augstākais reģions (1200-2000 m) valsts dienvidrietumos. Naktis šeit ir aukstas. Rezultātā kafija nogatavojas lēnāk un kļūst saldāka. Tās garšā ir citrusaugļu, persiku, aprikožu un karameļu notis. Kafijai ir izteikts skābums.
Meksikas kafija
Pirmie stādi Meksikā ieradās no Antiļu salām, un ilgu laiku visa kafijas pupiņu raža tika izmantota tikai vietējam patēriņam. Meksikā audzē tikai arabiku. Kafiju audzē vulkāniskās augsnēs 400 līdz 1500 m augstumā virs jūras līmeņa. Meksikāņu arabikai ir viegla garša ar izteiktu skābumu, bieži vien ar vieglu šokolādes garšu. Ne visiem patīk skābums kafijā, tāpēc šīs valsts kafijas pupiņas bieži izmanto maisījumos, lai radītu dažādas garšas. Starp visiem dienvidu štatiem, kur audzē kafiju, Verakrusas raža izceļas. Šīs teritorijas galvenās sugas sauc par Altura. Citām Chiapas audzētajām pupiņām ir spēcīgs šokolādes aromāts un pikanta garša, un tām ir salīdzinoši zema iedarbība. Šeit tiek kultivēta arī Tapachula suga. Kafija no šīs Arabikas ir smaržīga, ar augļainu skābumu, bet ne stipra. Meksikāņu kafija nav iekļauta pasaules labāko veidu sarakstā, jo vājais dzēriens bieži vien nav bagātīgs un stipri skābs. Tomēr meksikāņu arabika tiek augstu novērtēta kā kafijas maisījumu pamats.
Bolīvijas kafija
Bolīvijā kafiju audzē kopš 19. gadsimta beigām. Interesanti, ka sākumā kafiju izmantoja kā dzīvžogu, jo koki bija īsi un blīvi. Andu pakājē 300-800 metru augstumā virs jūras līmeņa atrodas kafijas plantācijas, kurās audzē salīdzinoši lētas pupiņu pasugas. Augšā, 1600-1750 metru augstumā, tiek audzēta kvalitatīva Specialty kafija. Viena no labākajām Bolīvijas arabikas pasugām ir Varu Varu. Kafijai piemīt intensīvs pikants aromāts, jasmīna, persiku, ciedra un vaniļas notis. Vēl viena zināma pasuga ir Bolivia Altura Extra. Bolīvijas plantācijās audzētā kafija priecē maigas kafijas garšas cienītājus. Dzērienā skaidri jūtamas jāņogu, ziedu, priežu riekstu un vaniļas nokrāsas. Tam ir neliels rūgtums. Lielākā daļa kafijas ražas joprojām tiek patērēta iekšzemē, daļa tiek pārdota ASV un ļoti maz tiek nosūtīta uz Eiropas valstīm. Pēdējā laikā Bolīvijā tiek ražota Kа́skara – tā ir kaltēta kafijas ogu miza. Kafijas ogu mizai ir daudz noderīgu īpašību, antioksidantu un aminoskābju avots. Kaskaras aromāts vairāk atgādina augļu tēju.
Kostarikas iedzīvotāji bija pirmie Centrālamerikā, kas sāka audzēt augstas kvalitātes Arabica kafiju, kas aug 1200 metru augstumā un augstāk. Pirmā Kostarikas kafija tika stādīta netālu no Sanhosē – liels augstums, vulkāniska augsne, daudz saules un lietus. Slavenākie kafijas audzēšanas reģioni Kostarikā: Tarrazu, Valle Occidental, Tres Rios, Orosi, Brunca un Turrialba. Šo reģionu kafijas atšķiras pēc kultivēšanas plantāciju augstuma, skābuma pakāpes, pupiņu izmēra un aromāta stipruma. Tarrazu plantāciju augstums ir 1200-1700 metri. Šeit tiek audzēti 35% no visas Kostarikas kafijas. Viegla kafija ar žāvētu augļu, riekstu un bumbieru notīm. Augstākās kvalitātes kafija, novērtēta tikai ar SHB (Strictly Hard Bean). Augsts skābums, lielas pupiņas, ļoti spēcīgs aromāts. Kostarikā audzētajai kafijai ir augsts kofeīna saturs, kas ļauj to sajaukt ar citām šķirnēm ar mazāku kofeīna saturu. Kostarikas kafijas garšas galvenās īpašības varētu raksturot šādi: citrusaugļu pēcgarša, viegls augļu skābums, spilgtas melones, plūmju, gatavu bumbieru notis.
Gvatemalas kafijas plantāciju vēsture aizsākās 1750. gadā, kad jezuītu mūki atveda uz valsti stādus. Mūsdienās kafijas plantācijas atrodas 1600-2000 metru augstumā virs jūras līmeņa. Vairāk nekā 95% kafijas koku Gvatemalā aug ēnā ļoti spēcīgās saules, lietus sezonas dēļ. Gvatemalas kafijai ir harmoniska, sabalansēta garša, labi uztverams citrusaugļu skābums. Kafijas aromātā jūtamas garšvielu, šokolādes un ziedu nokrāsas. Labākajām šķirnēm raksturīgs liels pupiņu izmērs. Neskatoties uz to, ka kafiju audzē gandrīz visā valstī, ir tikai 8 galvenie reģioni - Antigva Gvatemala, kas nozīmē "Vecā Gvatemala", ir slavenākais Gvatemalas reģions kafijas audzēšanai un pārstrādei. Stādījumi 1533 metru augstumā virs jūras līmeņa. Kafija no šī reģiona ir pazīstama kā "Antigva" un tiek novērtēta tās unikālās garšas un aromāta dēļ. Slavenākās sugas: Antigva, Coban, Maragogype, Gvatemala, Huehuetenango, Bourbon, Guatemala Lagos. Gvatemalas kafija ir organiska, jo tās audzēšanā netiek izmantotas ķimikālijas.
Kubas kafija
Salas klimats ir ideāls kafijas koku audzēšanai – augsts mitrums un augsta temperatūra. Pašlaik kafija Kubā tiek audzēta salas rietumos, centrā un austrumos. Kafijas plantācijas Kubā atrodas tikai 350-750 metrus virs jūras līmeņa, taču šeit tiek audzēta ļoti kvalitatīva kafija. Slavenākie kafijas veidi: Serrano, Turquino, Extra Turquino, Altura Lavado, Montana, Cumbre, Cuba Crystal Mountain. Īpašu vietu šajā sarakstā ieņem Altura Lavado. Ir ļoti augsts kofeīna saturs. Šīm kafijas pupiņām raksturīgs jūtams rūgtums, spēcīgs kafijas aromāts ar salduma nokrāsu, un dzēriens ir ļoti biezs. Garšā jūtamas rūgtas šokolādes un tabakas notis.
Jamaikas kafija
Jamaikas siltais, maigais klimats un bagāta augsne, kas klāj dažāda augstuma kalnu nogāzes, ir lieliski piemērota smaržīgu pupiņu audzēšanai. Jamaikā audzē vairākus arabikas veidus. Slavenāko no tiem sauc par kalnu, kura nogāzēs tas tiek audzēts - Jamaica Blue Mountain. Pēc apstrādes kafiju noteiktu laiku dabiskā veidā žāvē noliktavās. Stingri noteikumi šīs kafijas apstrādē un uzglabāšanā ļauj sasniegt viendabīgu garšu, maigu aromātu, vieglu un patīkamu skābumu. Aromāts ir intensīvs, spilgts, ar neparasti ilgu pēcgaršu. Jamaica Blue Mountain zaļās kafijas pupiņas ir zilganzaļā krāsā. Kafijā ir riekstu notis ar garšaugu un garšvielu notīm. Dzēriena aromāts ir blīvs un spilgts. Raksturīgais skābums piešķir kafijai patīkamu garšas līdzsvaru. Citas labi zināmas Jamaikā audzētās kafijas šķirnes ir Jamaica High Mountain (sabalansēta garša un aromāts, gandrīz bez rūgtuma) un Jamaica Prime (viegla, maiga kafija. Viegli riekstu un augļu pēcgarša).
Kafijas stādi valsts teritorijā ienāca 18. gadsimtā, sākotnēji no Francijas Gviānas kolonijas. Brazīlija ir sadalīta 21 štatā, no kuriem 17 audzē kafiju. Šeit ir lieliski kafijas kokiem augšanas apstākļi - mitrs un karsts klimats, auglīga augsne, pietiekams nokrišņu daudzums un vidējā gaisa temperatūra 27°C. Lielākās kafijas zonas ir Espirito Santo, Bahia, Rondonia, Parana, San Paulo un Minas Gerais štatos. Galvenie kafijas daudzumi tiek audzēti mazās plantācijās, tāpat kā citās Dienvidamerikas valstīs. Brazīlija pasaules tirgum piegādā vairāk nekā 30% kafijas, tāpēc kafijas cena biržā ir ļoti atkarīga no kafijas ražas Brazīlijā. Brazīlijas kafija ir pazīstama ar savu maigu, sabalansētu garšu un aromātu ar ziedu, grauzdētu mandeļu un plūmju notīm. Brazīlijā kafija tiek apstrādāta ar tradicionālo sauso metodi, kas piešķir kafijai īpašu garšu. Labākās šķirnes: Santos, Bourbon Santos, Yellow Bourbon, Paranas, Sul de Minas, Maragogype.
Santos - visslavenākais Brazīlijas kafijas veids. To audzē Sanpaulu, Paranā un Minas Žeraisas dienvidu daļā. Santos ir mīksta kafija ar vieglu skābumu un riekstu un šokolādes notīm. Tas ir kultivēts vairāk nekā 200 gadus un pieder klasiskajai arabikas pasugai. Taču, pateicoties Brazīlijas klimatam, šī kafija ieguva jaunas garšas un aromāta nokrāsas.
Yellow Bourbon - Viens no slavenākajiem Brazīlijas kafijas veidiem. Dzeltenais Burbons ieradās Brazīlijā no Reinjonas (Bourbon) salas. To audzē Minas Žeraisas štatā. Šīs kafijas pupiņas praktiski ir saglabājušās sākotnējā formā. Šīs šķirnes kafijas ogas ir spilgti dzeltenas. Brasilia Yellow Bourbon kafijas veidu pārsvarā izmanto kā mono tipu (vienas izcelsmes), nesajaucot ar citiem veidiem.
Kafija valstī tiek kultivēta vairāk nekā trīs gadsimtus. Kafijas audzēšanas vēsture Peru aizsākās 18. gadsimta vidū, kad vietējie zemnieki to atveda no kaimiņvalsts Ekvadoras. Galvenie stādījumi atrodas Andu austrumu nogāzēs. Temperatūra šeit ir 24-27 grādi pēc Celsija visa gada garumā, un gada nokrišņu daudzums sasniedz 300 mm. Gandrīz visi stādījumi ir mazi, apstrādāti manuāli, neizmantojot ķimikālijas. Visiem Peru kafijas veidiem raksturīga maiga garša, dabisks saldums, mērens skābums, augļu, riekstu, šokolādes notis, kafijā tikpat kā nav rūgtuma. Kafijas audzēšanas reģionu skaits nepārtraukti pieaug. Pašlaik Peru ir 7 galvenie kafijas audzēšanas reģioni: Chanchamayo, Cuzco, Amazonas, Pasco, Junín, San Martín un Puno.
Chanchamayo - reģions valsts ziemeļos. Šī reģiona kafijas pupiņu garša nav rūgta, tai ir vidēja skābuma, salda vaniļas un krējuma, riekstu notis. Ļoti bieza tekstūra. Spēcīgs aromāts ar tropu ziedu notīm. Šī kafijas pasuga ir slavena ar savu leģendu: to kultivēja pat senie inki. Kafijas koki aug ielejā, 1850-1900 metru augstumā virs jūras līmeņa.
Cuzco – dažas kafijas fermas atrodas netālu no slavenā Maču Pikču. Šī reģiona kafijas plantācijas atrodas 2300-3500 m augstumā virs jūras līmeņa, kur kafija iegūst lielisku, bagātīgu garšu un saldu aromātu ar ābolu un lauru notīm.
Junín - šajā reģionā tiek ražoti 20-25% no visas Peru audzētās kafijas. Junin kafijai ir viegls skābums, vidēja tekstūra, ziedu, riekstu notis un viegla augļu garša.
Ekvadoras kafija
Ekvadora ir maza valsts Latīņamerikā. Ekvadoras kafijas plantāciju vēsture sniedzas nedaudz vairāk par 150 gadiem. Klimats šeit ir ļoti mierīgs, nav viesuļvētru vai taifūnu. Valstī ir lieliski apstākļi kafijas audzēšanai. Ekvadoras kafija ir bioloģisks produkts ar lielisku garšu. Mūsdienās Ekvadoras kafija pieder specialitātes segmentam. Galvenā iezīme, kas raksturīga visiem Ekvadoras kafijas veidiem, ir riekstu garša, kas apvienota ar patīkamiem ziedu aromātiem, dažreiz ar augļu garšu. Slavenākie un populārākie arabikas veidi no Ekvadoras:
Vilcabamba. Par šīs šķirnes dzimteni uzskata apgabalu Andu dienvidu daļā. Vilcabamba ir arabikas paveids ar bagātīgu aromātu un smalku garšu buķeti, kurā var just riekstu toņus un tikko manāmu skābumu.
Gigante. Šāda veida kafijas pupiņām ir maiga un ilga pēcgarša, kas beidzas ar nelielu skābumu.
Galapagos. Šī suga tiek uzskatīta par Premium un augsti novērtēta pasaules tirgū. Šīm kafijas pupiņām ir bagātīga un spilgta garša un oriģināls aromāts. Vidēja biezuma ar vidēju skābumu un karameļu notīm.
Dominikānas Republikas kafija
Dominikānas Republikas klimats ir ideāls kafijas audzēšanai. Mūsdienās plantācijas ir izplatītas visā valstī. Dominikānas Republikas kafija tiek uzskatīta par vienu no labākajām pasaulē. Tā ir gandrīz pilnībā organisks. Kafijas pupiņu forma ir īpaša – tās ir iegarenas, taisnas. Tīrot tas iegūst zili zaļu nokrāsu. Dominikānas Republikas kafijas īpatnība ir tās izcilais augļu aromāts ar citrusaugļu notīm un smalku šokolādes nokrāsu. Smalks skābums un maiga pēcgarša. Dominikānas Republikā audzē vairāku veidu kafijas pupiņas. Novērtētākā ir Santa Domingo – tā ir labākā Dominikānas kafija. Nosaukts par godu valsts galvaspilsētai, tai ir neparasta garša, kurā skaidri jūtamas plūmju notis. Santa Domingo ir ļoti populāra tās kompleksās garšas, kā arī maigā salduma un skābuma līdzsvara dēļ.
Nikaragva jau daudzus gadus ir saglabājusi līderpozīcijas kafijas pupiņu audzētāju vidū. Mūsdienu Nikaragvas reģioni, kuros audzē labākos augstas kvalitātes kafijas veidus, atrodas vismaz 500 m virs jūras līmeņa. Nikaragva ir mājvieta daudzām pasaulē iecienītākajām kafijām:
Maragogype - šo kafijas pupiņu izmērs var sasniegt vairākus centimetrus. Tās tiek uzskatītas par lielākajām pupiņām. Bet Nikaragvas Maragogype atšķiras no Brazīlijas vai Gvatemalas. Tās ir bagātīgākas, ar vieglu augļu garšu un piešķir kafijai labu stiprumu.
Maracatu - neskatoties uz to, ka tā ir Arabica, šī suga nesatur skābas vielas un tāpēc tai praktiski nav skābuma. Tomēr tai ir izteikta šokolādes garša ar muskatrieksta piegaršu. Pateicoties augstajam ēterisko eļļu saturam, kafija atstāj patīkamu pēcgaršu uz ilgu laiku.
Lavado – to var saukt par vienu no sabalansētākajiem Nikaragvas kafijas veidiem. Kafijas pupiņas atšķiras ar garšas izsmalcinātību, vieglu citrusaugļu skābumu. Lavado tiek izmantots daudzos atzītos pasaules labāko ražotāju maisījumos.
Pacamara - Viens no populārākajiem maisījumu veidiem ražošanā. Tam ir klasiska garša un ziedu aromāts.
Nikaragvā var atrast kafijas pupiņas ar marķējumu HG (High Grown, kafiju audzē 900-1200 metru augstumā) un SHG (Strictly High Grown, plantācijas 1200 metru augstumā un augstāk).